ELIAS-

Etelä-Suomen kotityöpalvelumallin kehittämisprojekti

 

 

 

 

ESITYS EDUSKUNNALLE

MUUTOKSEKSI KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN VUODELLE 2005

 

 

 

Esityksen sisältö

  

Kotitalousvähennykseen esitämme lisättäväksi verovelvollisen omille vanhemmilleen teettämän kotitalous- sekä hoiva- ja hoitotyön kuin myös  piha- ja puutarhatyön.

 

Esitetyn muutoksen jälkeen kotitalousvähennyksen perusteella saisi verovähennystä seuraavasti:

Vähennykseen oikeuttaa verovelvollisen tai suoraan alenevassa polvessa olevan sukulaisen kotona tai vapaa-ajan asunnossa tehty tavanomainen

- kotitalous- sekä

- hoiva- ja hoitotyö

- piha- ja puutarhatyö

Myös verovelvollisen omassa käytössä olevan asunnon ja vapaa-ajanasunnon kunnossapito- tai perusparannustyö oikeuttaa vähennykseen.

 

Esityksen taustaa

 

Suomalainen yhteiskunta on voimakkaasti muuttunut.  Perheiden arjen hallinta on työelämän vaativuuden sekä kansalaisten ajankäyttö- ja kulutustottumusten myötä käynyt aina ongelmallisemmaksi.

 

Sukupolvet asuvat etäällä toisistaan.  Sukulaisavun puuttuminen vaikuttaa niin lasten kuin vanhustenkin hoitoon. Kaukana asuvien vanhusten jokapäiväisissä töissä on jo käytännön syistä hankalaa, jos ei mahdotontakin olla apuna.  

 

Kansalaiset ovat hakemassa arkensa tueksi uusia toimivia käytäntöjä.  Kotitalousvä-hennyksen käyttö kuvastaa osaltaan käyttäytymismuutosta.  Vuosi 1998 oli ensimmäinen täysi vuosi, jolloin kotitaloustyön tukikokeilu oli voimassa.   Kotitalousvähennystä vuonna 1998 tehtiin 47 miljoonan markan edestä ja käyttäjiä oli 19 000.   Vuonna 2002 vähennystä tehtiin lähes kuusinkertainen määrä eli  43 miljoonan euron verran ja käyttäjiä oli  92 000.

Määrällisesti suurin ostajaryhmä ovat pikkulapsiperheet ja kysytyintä on kotisiivous.

 

Suomalainen ongelma ovat yksinäiset vanhukset siivoamattomissa kodeissaan.  Kuntien tarjoaman julkisen palvelun resurssit eivät enää ole riittäneet kotisiivoukseen ja siivoustyön ohessa rupatteluun.     

 

Meillä tulee jatkossa olla nykyiseen elämänmenoon sovitettuja toimintajärjestelmiä ja kannustusta käyttää niitä ja siten päästä pois ”omantunnontuskista”, ainakin arkisten käytännön töiden osalta.  Toki mummoa sitten käydään katsomassa ja soitellaan kuulumisia ja välitetään, mutta mummon perusarkea voitaisiin tukea myös etähoitona.

 

Lisäksi, vanhusten näkökulmasta, siivoukset, lumityöt, haravoinnit ja kauppa-posti-pankkiasioiden hoitamiset ovat itsellisen, arvostettavan jokapäiväisen elämän osia.   

 

 

Esitetyn muutoksen vaikutuksia

 

Työssäkäyvien ja  kaupunkiseutujen ostopotentiaalilla työllistettäisiin maaseutua ja kehitettäisiin maanlaajuista, kattavaa arjen palvelujen verkkoa.

 

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvat työssäkäyvät, maksukykyiset aikuiset lapset ostaisivat maaseudulla eläville vanhuksilleen arjen apua (kotisiivous, ruoka, asiointi, ulkoilu, hoiva ja hoito).  Kun aikuinen lapsi työnsä äärestä tilaisi vanhalle äidilleen ja isälleen arkiapua, siivouksen ohessa mummulla olisi hiukan puheseuraa ja lapsella hyvä mieli keskittyä omaan työhönsä ja omaan perheeseensä. 

 

Verovähennyskelpoisuuden laajentaminen lisää arjen ostopalvelujen kysyntää ja sitä kautta kehittyy riittävästi riittävän laadukasta arjen palvelua. 

 

Määrällisesti riittävä ja riittävän laadukas tarjonta tukee kuntia täydentäen julkisen palvelun kapasiteettia mm  huippuaikoina, sairaustapauksissa tai vaikkapa viikonloppuisin ja yöaikoina.  Myös vuoden 2004 alussa alkanut palvelusetelijärjestelmä vaatii ostopalvelujen kehittymistä, kun kansalaisten valinnanmahdollisuuksia pyritään laajentamaan.

 

Näin kehittyneiden palvelujen kattava saatavuus tarjoaa jatkossa kansalaisille maantie-teellisesti tasa-arvoiset mahdollisuudet ihmisen ja kodin arjen palvelujen tavoittamiseen.

 

 

Esitetyn muutoksen edellytys

 

Suomalaisessa yhteiskunnassa perheiden ja kotien arjen tehtävien hallinta edellyttää, että on tarjolla nykytarpeisiin kehittyneitä palveluja, mutta myös toimivia keinoja palvelujen löytämiseksi.

 

ELIAS-nettitori (www.elias.tts.fi) on Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoittaman EU / ESR projektin tuottama kodin arjen ostopalvelujen tarjonnan ja kysynnän kohtauspaikka internetissä.  ELIAS-projektin tarjonta painottuu rahoittavalle alueelle.     ELIAS-nettitori on  kuitenkin valmis väline laajennettavaksi kattamaan valta-kunnallisen ostopalvelutarjonnan.  Tällöin voimme ympäri Suomen ostaa ja myydä arjen palvelutyötä paitsi koteihin, myös mökeille ja mummoillemmekin.  

 

 

Helsingissä  5.3.2004  

 

_______________________ 

Taija Härkki    p. 0400 432 585

projektipäällikkö, ELIAS  Etelä-Suomen kotityöpalvelumallin kehittämisprojekti